Zacznijmy od tego,że w tych czasach możemy zauważyć iż dzieci powyżej 10-12 roku życia mają nadwagę może nie tak wielką jak kiedyś...
Ten wstęp specialnie nie jest jakiś rozbudowany bo taki miał nie być chciałam przedstawić ten problem odnośnie,że najlepiej dla każdego dziecka podstawówka i gimnazjum aby nie mówię zlikwidować tylko ograniczyć produkty które mogą szkodzić zdrowiu czyli typu jakieś bardzo słodkie batoniki a zastąpić je na przykład jakimiś surówkami.
Każdy człowiek powinien jeść dziennie 5 porcji.Ale oczywiście nie trzeba no ale każdy mógłby spróbować.
To co teraz napiszę nie jest tylko dla młodzieży ale również dla osób starszych czyli + 18 też.
Śniadanie:
Np.
1.Musli z owocami (truskawki, jagody, maliny) oraz jogurtem naturalnym, sok pomarańczowy.
2. Zielony twarożek (szczypiorek, natka pietruszki, rzeżucha), bułka grahamka, herbata.
3. Jajko na miękko z sałatką warzywną (pomidor, ogórek, sałata, szczypiorek, natka pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem 2%.
4. Jajecznica z pomidorami lub pieczarkami, bułka grahamka, herbata.
5. Kasza manna na mleku 2% z owocami jagodowymi (jagody, poziomki, maliny) Mmmm ja to uwielbiam <3
6. Owsianka na mleku z owocami (truskawki, jagody).
Drugie Śniadanie:
Np.
1. Jogurt naturalny z wkrojonymi owocami np. bananem.
2. Ciasteczka owsiane z kefirem.
3. sałatka owocowa z owoców cytrusowych i arbuza.
4. Surówka z jabłka i marchwi z dodatkiem zarodków pszenicznych.
Obiad:
*Tutaj przedstawię 1 przepis który polubiłam sobie czasami robić na obiad.
Warzywa na patelnię wrzucam do naczynia żaroodpornego, mrożony filet rybne kroję w kostkę, dodaje do warzyw. Robię sos - jogurt naturalny, przyprawy, troszkę wody lub mleka, wlewam do warzyw i ryby, aż będą przykryte sosem. Zapiekam ok.40 min w temp.180-190 stopni.
Kolacja:
1. Serek wiejski z pełnoziarnistym tostem z chleba żytniego, można do całości dołożyć sobie jakieś warzywo-pomidora/ogórka czy kilka różyczek brokuła.
2. Jajko w koszulce z pieczywem i pomidorem.
3. Pieczywo z pastą z tuńczyka, która powinna być przygotowana z chudego twarogu, tuńczyka w sosie własnym, jogurtu naturalnego oraz szczypiorku.
4. Tuńczyk w sosie własnym z 3 łyżkami kaszy kuskus i pomidorem.
Lub jak ktoś lubi sałatki:
1. sałatkę nicejską z lekkim winegretem
2. sałatkę grecką z odtłuszczonym serem feta
3. sałatkę z brokuła, serka wiejskiego i fasolki czerwonej
4. serek wiejski z warzywami
5. sałatka Caprese z odtłuszczoną mozzarellą
6. bukiet warzyw posypanych prażonym słonecznikiem lub migdałami
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń